ROBOBUDDY: de VRIENDELIJK OGENDE ROBOT DIE MENSEN MET DEMENTIE ZO LANG MOGELIJK veilig IN HUN EIGEN WONING KAN LATEN WONEN. WAARBIJ DE ROBOT TEVENS EEN ROL VERVULT OM EENZAAMHEID TEGEN TE GAAN EN STRUCTUUR BIEDT.

huidige situatie

Mensen willen graag in hun eigen omgeving blijven wonen en dat geldt natuurlijk ook voor mensen met dementie. De eigen woning is waar ze zich veilig en op hun gemak voelen en waar ze met enige aanpassingen plezierig kunnen blijven functioneren.


Om deze vorm van kwaliteit van leven zolang mogelijk te blijven bieden bestaan er tegenwoordig hulphonden die assistentie kunnen bieden bij de dagelijkse bezigheden. Naast praktische hulp biedt een hulphond ook veel sociale voordelen. Mensen met een hulphond zijn onafhankelijker, hebben meer sociale contacten en voelen zich meer geaccepteerd. Deze honden zijn dus een geweldige verbetering van hun levensomstandigheden, maar zijn door de lange specifieke opleiding erg duur en niet algemeen inzetbaar.


Met de toepassing van domotica, al dan niet in de eigen woning, kan op redelijk betaalbare wijze de veiligheid van mensen met dementie, inclusief de dienstverlening van buitenaf naar de woning, een heel eind gegarandeerd worden. Echter de eenzaamheid en de structuur die minimaal net zo relevant zijn als de veiligheid voor deze groep kwetsbare ouderen kan hier niet of nauwelijks mee ondervangen worden.


Hierin spelen de directe omgeving, mantelzorgers en zorgverleners een cruciale rol. Door de toenemende vergrijzing stijgt de zorgvraag en tegelijkertijd is er een daling van het aantal zorgverleners. De druk op mantelzorgers van dementiepatiënten, waarvan 82% overbelast is of een groot risico loopt op overbelasting, gaat dus alleen nog maar groter worden met als gevolg dat mensen met dementie vroegtijdig naar een instelling moeten.

toekomstige oplossing

De snelle technologische ontwikkelingen van dit moment maken het mogelijk om robots te creëren die een uitgebreid repertoire aan functies kunnen uitvoeren waarbij deze robots mensen met een groot aantal eenvoudige taken van dienst kunnen zijn. De robot kan een “aanvulling” zijn op de zorg die de mantel- en thuiszorgverleners geven aan mensen met dementie of oudere met beperkingen die in hun huiselijke omgeving verzorgd worden.


Het innovatieve is om op basis van bestaande robothardware software te maken die van deze robots een "niet sterk, maar wel slim" hulpje maakt en in sociaal opzicht enigszins vergelijkbaar is met de hulphond. Een robot die rond kan rijden of lopen, die daarbij ouderen en/of mensen met dementie kan vergezellen en assistentie kan bieden: 

- die zorgt voor veiligheid, zoals herinneren, signaleren, detecteren en veiligheidstaken uitvoeren.

- die eenzaamheid tegengaat, bijvoorbeeld het stimuleren van sociale activiteiten en een gezelschapsfunctie vervult.

- die structuren biedt, door kleine taken uit te voeren ter ondersteuning van dagelijkse bezigheden en helpt bij de dagindeling.


De robot kan assisteren bij bepaalde activiteiten en nuttige informatie geven. Omdat een robot van internet communicatie is voorzien biedt het tevens de mogelijkheid tot een bepaalde mate van zorg op afstand en kan er communicatie plaats vinden met de mantelzorgers en hulpverleners. Een extra voordeel van robots is dat ze 24 uur per dag onvermoeibaar van dienst kunnen zijn.


Een aantal taken die een robot kan uitvoeren zijn ook mogelijk met bestaande computers, tablets en smart phones. Maar met name ouderen hebben vaak (mede door gebrek aan gebruikerservaring) een antipathie tegen dit soort moderne apparaten en die worden soms zelfs als enigszins bedreigend ervaren. Een robot kan, mits deze een vriendelijk en niet bedreigend uiterlijk heeft, dienen als vervanging of alternatief van de computer, tablet en telefoon.


Tevens blijkt uit onderzoek dat mensen empathie kunnen voelen voor vriendelijk ogende robots waardoor het aannemelijk is dat ouderen het eenvoudiger vinden om de aanwezigheid van een robot te accepteren dan een klassieke computer. Als de oudere met dementie gewend is geraakt aan aanwezigheid van de robot is deze ook op andere locaties dan thuis te gebruiken. Zo kan op vakantie de robot eenvoudig meegenomen worden en op de nieuwe locatie zijn taken vervullen wat ook daar weer hetzelfde vertrouwde gevoel geeft.

het projectplan

Het doel is om met hedendaagse robottechnologie een innovatief hulpmiddel te ontwikkelen om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de mensen met dementie te handhaven.


Door, zonder uitgebreide aanpassingen in de eigen woning, deze mensen veilig te laten woning. Waarbij de robot tevens een rol vervult om eenzaamheid tegen te gaan en structuur te bieden, .

 

Om het ROBOBUDDY-project succesvol te laten zijn wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande, op de markt aanwezige, hardware en componenten. Het ontwikkelen van nieuwe robot-hardware zou een zeer kostbare en tijdrovende zaak zijn. Binnen dit project beperkt het zich tot het schrijven van software en het koppelen van de robots aan bestaande (zorg)systemen.


Met de huidige stand van de techniek is het vrij complex om een robot van dusdanige intelligentie te voorzien dat het zelfstandig in onze chaotische wereld functioneert en in staat is om altijd de juiste activiteiten uit te voeren. Daarom zal er naar gestreefd worden een systeem te ontwikkelen die vooral relevante taken zo generiek mogelijk uitvoert. Doel is een systeem te ontwikkelen dat in principe zonder aanpassingen aan de woning ingezet kan worden.


Bij de ontwikkeling van de ROBOBUDDY zijn techneuten betrokken. Het project wordt ondersteund met expertise en een 'living lab' door een ouderenzorginstelling en drie zorgprofessionals. Eén of meer zorginstellingen kunnen hierbij aansluiten. Voor de vriendelijke en toegankelijke aankleding van de robot komt er een samenwerking met ontwerpers, studenten van een mode-/zorgopleiding.


Na de ontwikkelingsfase van de eerste goedwerkende prototypes is er behoefte aan productie- en distributiekanalen. Participatie van deze, eerder genoemde partijen is in het huidige stadium zeer gewenst!


Neem contact op voor het uitgebreide projectplan met het functioneel ontwerp, gedetailleerde planning, begroting en financieringsplan.